Ragilă

Datare: Sfârşitul secolului XIX - începutul secoluluiXX

DescriereInstrument format dintr-o scândură în care sunt înfipți dinți de fier și prin care se trage cânepa sau inul melițat, ca să se aleagă partea cea mai fină.

Material: Lemn, metal

Provenienţa: Donaţie către muzeu 

Alte informaţii: Ragila face parte din setul de unelte necesare gospodinei atunci când prelucrează cânepa. Ragila este un pieptene cu dinţi de fier, care se pune cu faţa în sus ca să se poată trece fuiorul printre cuie. După o primă trecere, cîlţii care rămîn se mai trag o dată prin ragilă şi din această fibră se va face urzeala. La a treia trecere a fuiorului, după alegerea materialului de urzeală, câlţii rezultaţi se duc la maşină, la foşăluială. Maşina se afla la moară, la piuă, unde un pieptene mare, acţionat de apă printr-o instalaţie savantă scoate şi din ultimii câlţi material care mai poate fi tors pentru aţă trebuincioasă în casă (la legarea gurii sacilor, la legarea cârnaţului şi călbaşului, la legarea legumelor în grădină etc.). Tot din firul tors din materialul foşăluit se fac izmenele bărbaţilor care se ţes în patru iţe. Aceste izmene sânt foarte rezistente.

Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.