Pieptene stuf

Datare: Sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX

Descriere: Instrument care constă dintr-un suport din lemn, o față a căruia e prevăzută cu mâner, cealaltă cu câteva rânduri de lame longitudinale metalice paralele.

Material: Lemn, metal

Altă informație: Acest ,,pieptene” se folosea la aranjarea stufului cu care se acopereau casele. Stuful se aranja în straturi pe un suport de scânduri bătute peste grinzile sarpantei. Apoi straturile de stuf erau presate cu o riglă de lemn, după care, cu ajutorul ,,pieptenelui” stuful se bătea de la bază spre vârf, până ce stratul devenea uniform. După uniformizare, stuful era cusut cu sârmă galvanizată trecută prin grinda sarpantei aflată sub stratul respectiv de stuf. Acoperișul caselor se compunea din câteva rânduri de straturi de stuf, aranjate frumos unul peste celălalt, începând de la streașină până la coama acoperișului.

Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.