Catalog

7
Arme
8
Articole vestimentare
2
Bijuterii și numismatică
7
Ceramică și lut
1
Cărți
0
Documente și fotografii
19
Gospodăria țărănească
12
Mecanisme
2
Mobilă
30
Obiecte Arheologice
1
Opere de artă
5
Unelte agricole
Damigeană

Datare: Prima jumătate a sec. XX

Descriere: Vas mare de sticlă, bombat, cu gât strâmt acoperit cu împletitură din papură pentru a proteja sticla de spargere și drept termo izolant, folosit pentru a păstra sau transporta lichide (apă, băuturi alcoolice, uleiuri).

Material: Sticlă, papură

Alte informații: Sunt câteva legende referitoare la originea și forma damigenei. Una dintre ele este legată de o sticlă mare de origine provensală numită Reine Jeanne și apoi Dame Jeanne, în onoarea Reginei Jeanne a Neapolelui. Cică în 1348, regina Jeanne a vizitat un atelier de sticlărie din Provence. Muncitorii care tocmai suflau în țevi, uimiți de apariția reginei, au suflat prea puternic și așa ar fi ieșit recipientul cu forme rubensiene. Oricare ar fi legenda, damigeana deservește perfect atât beciul țăranului, cât și pivnițele nobililor. 

Amplasarea Obiectului în cadrul Complexului
Castelul Vânătoresc
Castelul Vânătoresc Etaj 1
Camera 64
Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.