Catalog

7
Arme
8
Articole vestimentare
2
Bijuterii și numismatică
7
Ceramică și lut
1
Cărți
0
Documente și fotografii
19
Gospodăria țărănească
12
Mecanisme
2
Mobilă
30
Obiecte Arheologice
1
Opere de artă
5
Unelte agricole
Chiup

Datare: Prima jumătate a sec. XX

Descriere: Vas mare din lut glazurat în parte superioară, în formă de amforă cu două toarte care servește la ținut apă, borș acru, untdelemn și în care se mura frunza de viță-de-vie pentru sarmale.

Material: Lut

Altă informație: Chiupul este unul dintre sutele de produse create de mîinile olarului. Era legat de obiceiul ,,umplerii borșului”, care, în unele regiuni încă se mai păstrează. Borșul se prepara în chiupul de lut sau în putină și era ținut mereu în stare proaspătă. Cum se învechea, borșul era deja prea acru, se păstra o strachină cu huște pentru noul cuib, iar restul se arunca. În putina sau în chiupul opărite bine și pregătite pentru borșul cel nou se punea o strachină de tărâțe de porumb, amestecată cu aceeași cantitate de tărâțe de grâu, se turna apă rece și se amesteca, după care se adăuga cuibul de huște vechi. Odată cu aceste operații, un copil era trimis să aducă ramuri tinere de vișin, care se frângeau și se băgau în chiup, apoi se lua de pe foc ceaunul cu apă fierbinte și se turna deasupra. Se acoperea vasul și se punea cât mai aproape de vatră, ca să rămână cald, pentru a începe mai repede fermentarea. 


Amplasarea Obiectului în cadrul Complexului
Castelul Vânătoresc
Castelul Vânătoresc Subsol
Camera 68
Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.