
Datare: Perioada getodacilor, secolul IV-III înaintea erei noastre
Descriere: Os al articulaţiei genunchiului la picioarele de dinapoi ale mieilor sau caprelor. Sunt arsice din dreapta si arsice din stinga, dupa cum ies, de la piciorul din dreapta, sau de la piciorul din stinga al vitei. Cu aceste incheieturi iesite de la oi, si numite arsice, se joaca baietii fel de fel de jocuri, incepind de cu primavara, pina vine timpul zmeului.
Provenienţa: În timpul cercetărior arheologice din anii ’60 ai sec. XX din satul Mereşeni şi Dancu, raionul Hânceşti.
Altă informaţie: Arşicele de la miel se numesc miele, cele scoase din pastrama se numesc capre.Arşicele scoase de ţapi şi de la capre, care sunt şi mai albe la os, se numesc solbe. Caprele şi solbele nu se pot roade cu dinţii, iară mielele se pot roade. Acesta este mijlocul prin care băieţii deosebesc soiurile de arşice, unul de altul. Arşicul acela pe care îl întrebuinţează copiii spre a lovi alte arşice, se cheamă ichiu/tap. El, trebuind să fie mai mare şi mai greu, se plumbuieşte. O capră preţuieşte cît două miele; o solbă cît trei.
Arşicele erau folosite de către copii în mai multe jocuri: jocul în armăşie, jocul în bei-bun, jocul în armean, jocul în sbenghi.