Catalog

7
Arme
8
Articole vestimentare
2
Bijuterii și numismatică
7
Ceramică și lut
1
Cărți
0
Documente și fotografii
19
Gospodăria țărănească
12
Mecanisme
2
Mobilă
30
Obiecte Arheologice
1
Opere de artă
5
Unelte agricole
Arșice

Datare: Perioada getodacilor, secolul IV-III înaintea erei noastre

Descriere: Os al articulaţiei genunchiului la picioarele de dinapoi ale mieilor sau caprelor. Sunt arsice din dreapta si arsice din stinga, dupa cum ies, de la piciorul din dreapta, sau de la piciorul din stinga al vitei. Cu aceste incheieturi iesite de la oi, si numite arsice, se joaca baietii fel de fel de jocuri, incepind de cu primavara, pina vine timpul zmeului.

Provenienţa: În timpul cercetărior arheologice din anii ’60 ai sec. XX din satul Mereşeni şi Dancu, raionul Hânceşti.

Altă informaţie: Arşicele de la miel se numesc miele, cele scoase din pastrama se numesc capre.Arşicele scoase de ţapi şi de la capre, care sunt şi mai albe la os, se numesc solbe. Caprele şi solbele nu se pot roade cu dinţii, iară mielele se pot roade. Acesta este mijlocul prin care băieţii deosebesc soiurile de arşice, unul de altul. Arşicul acela pe care îl întrebuinţează copiii spre a lovi alte arşice, se cheamă ichiu/tap. El, trebuind să fie mai mare şi mai greu, se plumbuieşte. O capră preţuieşte cît două miele; o solbă cît trei.

Arşicele erau folosite de către copii în mai multe jocuri: jocul în armăşie, jocul în bei-bun, jocul în armean, jocul în sbenghi. 

Amplasarea Obiectului în cadrul Complexului
Castelul Vânătoresc
Castelul Vânătoresc Etaj 1
Camera 63
Granițe Comune. Soluții comune.

Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov, cod MIS ETC 2173.

Această publicație a fost propusă cu sprijinul Uniunii Europene. Conţinutul acestei pagini web intră în responsabilitatea Consiliului Raional Hîncești, Republica Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.